Składniki na 12 porcji

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 5 jajek 
  • kostka margaryny 
  • po 5 dag bakalii: orzechów, migdałów, rodzynek, fig, daktyli i moreli suszonych 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Bakalie zalać wrzątkiem, pozostawić na 25 minut, a gdy napęcznieją, osączyć. Morele, figi, daktyle pokroić na kawałki. Orzechy i migdały obrać ze skórki i posiekać.
Bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę, wraz z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Bakalie wymieszać z mąką i połączyć z ciastem.
Ciasto włożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką. Piec 45 min w 180°C. Ciepłe wyjąć, ozdobić skórką pomarańczową.