Dla 4 osób

300 g miąższu z dyni
szklanka czerwonej soczewicy
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
2 pomidory
listek laurowy
2 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka masła
natka

Czosnek obrać, posiekać. Soczewicę opłukać. Zalać 4 szklankami wody. Dodać czosnek, pozostałe przyprawy , sól. Zagotować. Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać. Razem z dynią pokroić na kawałki. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym maśle, a następnie wrzucić do zupy. Gotować razem, aż zmiękną. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę rozlać na talerze. Posypać natką. Podawać z grzankami.

Nasza rada
Zupa będzie bardziej sycąca, jeśli podamy ją z pokrojoną w paski wędliną (szynką, ogonówką) lub wędzonym boczkiem (boczek należy przed dodaniem do zupy podsmażyć). Każdą porcję można też posypać startym serem.