Dla 4 osób

400 g młodego szczawiu
3 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego (z kostki)
4-5 łyżeczek mleka w proszku
łyżka mąki
1/2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
4 jajka
sól, pieprz

Szczaw przebrać, umyć, osączyć. Wrzucić do 1/2 l osolonego wrzątku. Chwilę pogotować. Osączyć (szklankę wywaru odstawić). Ostudzić. Mąkę i mleko wymieszać. Zalać 1/2 szklanki zimnej wody. Zagotować. Mleko z mąką zmiksować ze szczawiem i wywarem. Połączyć z bulionem. Podgrzać. Do zupy dodać śmietanę i masło. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić w ćwiartki. Rozłożyć na talerze. Zalać gorącą zupą.

Nasza rada
Jajka na twardo, zamiast w ćwiartkach, można dodać do zupy drobno posiekane lub zmielone i ewentualnie (uwydatni to smak potrawy) wymieszane ze startym żółtym serem. Jako dodatek pasuje również do zupy szczawiowej ugotowany na sypko ryż (gotujemy go osobno i wkładamy do zupy przed podaniem) lub pokrojony w kostkę twaróg.