Dla 4 osób

  • 8 ziemniaków jednakowej wielkości
  • 150 g wędzonego łososia
  • 200 g bryndzy
  • łyżka śmietany
  • mała cebula
  • główka sałaty dębolistnej
  • kilka gałązek koperku
  • kilka orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju, sok z cytryny
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Ziemniaki wyszorować szczoteczką, opłukać, osączyć. Ułożyć na wysmarowanej łyżką oleju blasze. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W połowie pieczenia każdy ziemniak odwrócić. 4 orzechy utłuc. Cebulę obrać, drobno pokroić. Bryndzę rozetrzeć ze śmietaną. Dodać cebulę i potłuczone orzechy. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Ziemniaki lekko wystudzić. Odkrajać z dwóch stron końce, ze środka wydrążyć część miąższu. Każdy ziemniak napełnić farszem z bryndzy. Przybrać kawałkiem łososia. Posypać grubo zmielonym pieprzem. Sałatę opłukać, osączyć. Łyżkę oleju wymieszać z octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatę. Posypać resztą orzechów. Podawać z ziemniakami. Udekorować koperkiem.