Dla 4 osób

4 szklanki mleka
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
pół laski wanilii
łyżeczka octu

Sposób przygotowania potrawy
Mleko zagotować z rozerwaną wanilią. Białka ubić z łyżką cukru na pianę. Do wrzącego mleka kłaść łyżką porcje piany. Po minucie odwracać i gotować 2 minuty pod przykryciem. Wyjąć. Żółtka utrzeć z łyżką cukru na gęsty kogel-mogel. Wlewać strumieniem gorące mleko, ubijając, aż masa zgęstnieje (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy). Schłodzić, cały czas ubijając. Resztę cukru przełożyć do rondelka. Skropić octem i ogrzewać, mieszając, aż się stopi i lekko zrumieni. Karmel odstawić w ciepłe miejsce, nie dopuszczając by stwardniał. Zupę rozlać na talerze. Do każdej porcji delikatnie włożyć kilka pianek. Do gorącego karmelu włożyć widelec i ciągnącymi się za nim nitkami udekorować każdą porcję zupy.

Nasza rada
Zupę z piankowymi kluseczkami podajemy tradycyjnie na zimno. Będzie ona jednak równie smaczna przygotowana na ciepło z ugotowanym z odrobiną cynamonu ryżem.