PORCJA: 378 kcal

PRZYGOTOWANIE: 25 minut

NA 4 PORCJE:

  • 8 łodyg selera naciowego
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2–3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–6 kromek jasnego pieczywa
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • sól
  • pieprz

Łodygi selera umyć, osuszyć. Liście odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Po chwili dodać seler i smażyć kilka minut na średnim ogniu, czę-sto mieszając. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Następnie zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać i drobno pokroić. Dodać do zupy i gotować jeszcze 15 mi-nut. Czosnek obrać, przekroić na pół i posmarować nim kromki pieczywa. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, skropić oliwą i chwilę smażyć. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Mocno podgrzać. Zupę krem rozlać do kubeczków i udekorować liśćmi selera. Podawać z grzankami.