porcja: 437 kcal

przygotowanie: 50 minut

na 12 porcji:

  • 250 g mąki
  • 50 g drobnego cukru
  • łyżka gęstej śmietany
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 120 g masła

Masa makowa:

  • 400 g maku
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 80 ml kremówki
  • garść rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i włóż do lodówki na godzinę. Mak opłucz, a następnie gotuj w mleku ok. godziny. Odcedź i zmiel dwukrotnie w ma-szynce do mięsa. Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj zmielony mak, kremówkę, rodzynki, miód i powidła. Całość smaż, aż masa zgęstnieje i składniki się połączą. Mąkę na kruszonkę zagnieć z masłem, cukrem i solą, cynamonem, następnie ciasto umieść w zamrażarce na ok. 20 minut (aby bardzo stwardniało). Schłodzone ciasto na spód makowca rozwałkuj i umieść w kwadratowej lub prostokątnej formie; wylep również brzegi formy. Na ciasto wyłóż masę makową. Kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp nią ciasto. Makowiec piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do tempera-tury 190°C. Przed podaniem ciasto pokrój na porcje.