PORCJA: 416 kcal

PRZYGOTOWANIE: 45 minut

NA 12 PORCJI:

Ciasto:

  • 75 g mąki
  • 3–4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 100 g cukru

Nadzienie i dekoracja:

  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 400 g twarogu
  • 1–2 łyżki syropu waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 400 g serka mascarpone
  • 150 g cukru
  • słoik wiśni drylowanych
  • 150 g wiórków czekoladowych
  • cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Białka ubić z 4 łyżkami zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z suchymi składnikami i pianą. Masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 10–15 minut w 200°C. Przełożyć na ręcznik obsypany cukrem i zostawić od wystygnięcia. Śmietanę ubić. Twaróg wymieszać z syropem waniliowym, cynamonem i połową bitej śmietany. Schłodzić. Czekoladę roztopić i ostudzić. Mascarpone wymieszać z cukrem, roztopioną czekoladą, masą z lodówki i pozostałą bitą śmietaną. Dodać pokrojone wiśnie. Krem rozprowadzić na cieście i zwinąć je. Posypać wiórkami czekoladowymi. Dobrze schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem