Składniki na 4 porcje

  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szalotki lub cebula
  • czerwona papryczka peperoni
  • szczypta cukru
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 łyżek czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • łyżka drobno pokrojonych listków bazylii
  • sól, pieprz

MUS SEROWY:

  • 5 dag rokpola
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kieliszek wódki

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Peperoni umyć, przekroić wzdłuż, wyjąć pestki i posiekać. Szalotki lub cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić w garnku na oliwie. Dołożyć pomidory, peperoni i dusić razem 5 minut. Dodać i bulion, przyprawić solą, pieprzem, oregano, gotować jeszcze 15 min. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sitko (można wstawić na kilka godzin do lodówki).
Mus: ser rozdrobnić widelcem i rozetrzeć z wódką na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z serem pleśniowym i parmezanem. Zupę nalać do talerzy, posypać bazylią i tuż przed podaniem nałożyć po porcji musu serowego.