Składniki na 4 porcje

● 24 mozzarelle mini
● 8 listków bazylii
● 12 czarnych oliwek bez pestek
● 10 dag suszonych pomidorów w oliwie
● 6 łyżek oliwy
● 1/2 szklanki wytrawnego wina (białego lub czerwonego)
● 4 ząbki czosnku
● łyżka świeżego oregano
● 4 kromki wiejskiego chleba
● 5 dag rukoli
● sól, pieprz

Pomidory osączyć z zalewy (4 kawałki odłożyć, zalewę zachować), zalać winem i odstawić na 3 godziny. Osączyć, zmiksować z 6 łyżkami oliwy z zalewy, oregano i 3 ząbkami czosnku. Mozzarellę i oliwki pokroić w plasterki. Bazylię i odłożone pomidory posiekać. Ser, oliwki, posiekane pomidory i bazylię włożyć do salaterki, dodać 4 łyżki oliwy. Przyprawić solą, pieprzem, wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Pozostały ząbek czosnku przekroić na pół. Natrzeć nim kromki chleba, skropić je pozostałą oliwą. Piec 2 min w temp. 180°C. Posmarować pastą z suszonych pomidorów, nałożyć mozzarellę z pomidorami, oliwkami i bazylią. Udekorować listkami rukoli.