Porcja: 250 kcal

Przygotowanie: 15 minut

Na 4 porcji:

  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany
  • bagietka
  • ok. 1/2 kg wędzonego pstrąga
  • łyżka mielonej ostrej papryki
  • cytryna
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 Szalotki obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym maśle. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i z chrzanem wrzucić do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut. Za pomocą blendera ugotowane składniki zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i krem, doprowadzić do wrzenia. Po usunięciu skóry z pstrąga rybę pokroić na małe kawałki. Pokroić również bagietkę. Zupę rozlać do miseczek, oprószyć papryką, skropić sokiem z cytryny oraz posypać szczypiorkiem. Podawać z bagietką i pstrągiem.