Porcja: 420 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 4 porcje:
- 500 g schabu
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- cebula
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonych moreli
- garść obranych migdałów
- sól
- pieprz
Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć wzdłuż tak, aby udało się rozłożyć go na płasko. Szpinak umyć i posiekać. Cebulę obrać, drobno pokroić. Czosnek obrać, prze-puścić przez praskę. Z cebulą podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Morele pokroić w paski. Migdały drobno posiekać. Połowę masy szpinakowej rozłożyć na mięsie, następnie położyć warstwę moreli i migdałów. Zakryć pozostałym szpinakiem, zawinąć schab i obwiązać go nicią. Następnie schab posmarować pozostałą oliwą, natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut. Następnie pokroić w plastry i podawać