Porcja: 420 kcal

Przygotowanie: 45 minut

Na 4 porcje:

  • 500 g schabu
  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych moreli
  • garść obranych migdałów
  • sól
  • pieprz

Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć wzdłuż tak, aby udało się rozłożyć go na płasko. Szpinak umyć i posiekać. Cebulę obrać, drobno pokroić. Czosnek obrać, prze-puścić przez praskę. Z cebulą podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Morele pokroić w paski. Migdały drobno posiekać. Połowę masy szpinakowej rozłożyć na mięsie, następnie położyć warstwę moreli i migdałów. Zakryć pozostałym szpinakiem, zawinąć schab i obwiązać go nicią. Następnie schab posmarować pozostałą oliwą, natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut. Następnie pokroić w plastry i podawać