Porcja: 399 kcal

Przygotowanie: 45 minut

Na 8 porcji:

  • 300 g świeżych owoców leśnych (jagody, maliny)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 7 białek
  • 260 g cukru pudru
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka mąki kukurydzianej

Ponadto:

  • 250 g mielonego twarogu
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • cytryna (skórka i sok)
  • 150 g cukru
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru do dekoracji

Owoce umyć, połowę odłożyć. Resztę zgnieść na purée z łyżeczką soku z cytryny, następnie przetrzeć przez sitko. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa koła o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno w dużej misce, stopniowo dodając cukier puder. Następnie wlać ocet, wsypać mąkę, a na końcu dodać purée owocowe. Bezową masę podzielić na pół i rozłożyć na papierze, wyrównując powierzchnię. Piec ok. 40 minut w 140°C (piekarnik z termoobiegiem). Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezy 5–10 minut. Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną, sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z serem. Na paterze delikatnie położyć jedną bezę, na środku rozłożyć 2/3 kremu, przykryć drugą bezą i lekko docisnąć. Pozostałym kremem posmarować wierzchy, udekorować owocami i posypać cukrem pudrem.