SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

  • kurczak (ok. 1 i 3/4 kg)
  • kajzerka
  • 2 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do brytfanny

Natkę opłukać, listki posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, wymieszać z natką i masłem, przyprawić solą i pieprzem. Olej wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.
Tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórę na piersi kurczaka lekko unieść, nałożyć farsz. Kurczaka ułożyć w natłuszczonej brytfannie, polać olejem z dodatkami. Piec godzinę w temp. 180°C, podlewając wytwarzającym się sosem.
Przybrać przesmażonymi pieczarkami podanymi w wydrążonych skórkach cytrusowych.