SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

CIASTO:

  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • czubata szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • kieliszek rumu
  • tłuszcz do formy

PONADTO:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • łyżka masła

Ciasto: kakao, rum i mleko wymieszać. Margarynę zmiksować z cukrem, miksując wbijać jajka i wlać napój kakaowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy kakaowej, dokładnie wymieszać. Tortownicę natłuścić, wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.
Gorzką czekoladę stopić z masłem. Białą czekoladę stopić i wymieszać z lekko ubitą śmietaną kremówką. Przestudzony placek wyjąć z formy i polać gorzką czekoladą. Następnie z białej czekolady wylać nieregularne okręgi.