SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:

  • 60 dag mielonego mięsa
  • 2 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • jajko
  • sól, pieprz, tymianek,
  • gałka muszkatołowa

Cebule i jeden ząbek czosnku obrać. Cebule pokroić w krążki, zeszklić na gorącym oleju, dodać posiekany ząbek czosnku.
Wrzucić mięso, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać koncentrat, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić 15 minut często mieszając. Mięso wyłożyć na dno żaroodpornej formy.
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, zemleć w maszynce albo utłuc.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do ziemniaków wraz z masłem i mlekiem, wymieszać, przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
Pur e wyłożyć na mięso. Jajko roztrzepać, posmarować wierzch zapiekanki. Zapiekać 20 minut w temp. 180°C.