SKŁADNIKI NA 6 PORCJI 

  • 1 i 1/2 kg skrzydełek kurczaka

MARYNATA: 

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz cayenne
  • Przyprawa do kurczaka złocista

DIP:

  • 20 dag mrożonych truskawek
  • 100 ml śmietany 
  • łyżka sosu sojowego 
  • łyżeczka zielonego pieprzu 
  • sól, cukier

Marynata: czosnek obrać, posiekać. Wymieszać z octem, sosem sojowym, olejem i szczyptą pieprzu cayenne. Skrzydełka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka. Polać marynatą, przykryć, odstawić na noc w chłodne miejsce. nBlachę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Ułożyć skrzydełka, posmarować marynatą, piec 10 minut w temp. 220°C. Odwrócić i piec jeszcze 5 minut. Posmarować marynatą z obu stron, piec jeszcze 10 minut.

Dip: truskawki rozmrozić, osączyć. Zmiksować ze śmietaną i sosem sojowym, przyprawić solą i cukrem. Dodać ziarna zielonego pieprzu, wymieszać. Skrzydełka kurczaka podawać na gorąco z dipem truskawkowym.