Składniki na 8 porcji

  • 4 dag rodzynek 
  • 3 łyżki calvadosu 
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 kostki masła 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki konfitury morelowej 
  • 10 kromek chałki 
  • łyżka uprażonych płatków migdałowych

Rodzynki zalać calvadosem i odstawić na 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne. W garnku rozpuścić łyżkę masła, miód, dodać cynamon i jabłka, dusić 10 minut, mieszając. Dodać konfiturę, rodzynki z calvadosem i wymieszać.
Pozostałe masło stopić w garnuszku. Z kromek chałki odkroić skórkę, 5 kawałków pokroić w trójkąty, a resztę w podłużne paski. Pieczywo nasączyć z obu stron stopionym masłem.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem. Dno przykryć trójkątami z chałki. Boki formy wyłożyć paskami chałki, tak aby ściśle do siebie przylegały.
Do tak przygotowanej formy włożyć mus jabłkowy, wyrównać wierzch. Przykryć pozostałymi kawałkami pieczywa. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Posypać płatkami migdałowymi. Jak podawać Wystudzone ciasto warto umieścić na minimum 4 godziny w lodówce. Kroimy na porcje i podajemy na schłodzonych talerzach z dodatkiem sosu waniliowego.