Składniki na 8 porcji 

  • 75 dag śliwek 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki 
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • żółtko 
  • łyżka śmietany 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i śmietany zagnieść ciasto, owinąć folią, aby nie wysychało i włożyć do lodówki na 30 minut.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Ciasto rozwałkować, wylepić formę, nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.
Ostudzone ciasto posmarować powidłami, ułożyć śliwki na przemian skórką do dołu i do góry, posypać płatkami migdałowymi. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.