Składniki na 30 sztuk

● 2 i 1/2 szklanki mąki
● 1/2 szklanki cukru
● 4 jajka
● 10 dag masła (1/2 kostki)
● torebka cukru wanilinowego i proszku do pieczenia
● szczypta soli
● olej do smażenia
● cukier puder do posypania

Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść.
Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2-3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć, posypać cukrem pudrem.