Składniki na 20 sztuk

● 3 i 1/2 szklanki mąki
● 5 dag drożdży
● szklanka mleka
● torebka cukru waniliowego
● 3/4 szklanki cukru
● 6 jajek
● 15 dag masła (3/4 kostki)
● 1/2 słoika konfitury
● łyżeczka skórki otartej z cytryny
● smalec
● cukier puder

Mąkę przesiać. 1/3 mąki wsypać do miski, wkruszyć drożdże, wlać lekko podgrzane mleko, wymieszać, odstawić na 15 minut.
Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i jajka, wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut.
Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość ok. 3 cm. Szklanką wyciąć krążki, na każdy nałożyć 1/2 łyżeczki konfitury, trochę skórki cytryny. Zlepić brzegi formując pączki. Przykryć, odstawić na 20 minut.
Olej rozgrzać w płaskim rondlu, partiami usmażyć pączki. Osączyć, oprószyć cukrem pudrem.