Składniki na 6 porcji

● 1 i 1/4 szklanki kuskusu
● 3 strąki czerwonej papryki
● 2 małe cukinie
● pęczek cebulki dymki
● 2 papryczki chili
● 3 pełne garści świeżych ziół (kolendry, mięty, natki pietruszki)
● 3 łyżki oliwy
● 2 łyżki soku z cytryny
● ocet z czerwonego wina
● sól i pieprz

Kuskus wsypać do miski i zalać ciepłą wodą, odstawić, aż wchłonie cały płyn.
Papryczki chili opłukać, usunąć pestki, pokroić w plasterki. Papryki umyć, osuszyć, opalić w piecu tak, aby skórka sczerniała. Po upieczeniu umieścić papryki w plastikowej torbie. Wystudzić. Obrać ze skóry i usunąć nasiona. Miąższ pokroić na kawałki.
Cebulki drobno posiekać. Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Posmarować oliwą i położyć na rozgrzaną grillową patelnię, przyrumienić z każdej strony. Pokroić na kawałki (3 cm). Przełożyć do miski z kuskusem. Dodać opieczoną paprykę, dymkę, chili i zioła.
Polać sosem z oliwy i cytryny. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i kilkoma kroplami octu winnego, dokładnie wymieszać.