Składniki na 4 porcje

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 30 dag kapusty włoskiej lub pekińskiej
  • 25 dag szynki
  • 2 marchewki
  • 100 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 150 ml majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie wyszorować, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić wzdłuż na plasterki.
Kapustę pekińską oczyścić, poszatkować. Marchewki obrać, umyć, pokroić w słupki. Szynkę pokroić w słupki.
Marchewkę, kapustę i kminek wrzucić do osolonej, wrzącej wody, zagotować, odcedzić. Wszystkie warzywa i szynkę włożyć do salaterki.
Bulion, ocet winny i olej wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Gorącym sosem polać sałatkę.
Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, chrzanem, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę, posypać szczypiorkiem.