Składniki na 4 porcje
- 1/2 kg ziemniaków
- 30 dag kapusty włoskiej lub pekińskiej
- 25 dag szynki
- 2 marchewki
- 100 ml bulionu warzywnego z kostki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki białego octu winnego
- 150 ml majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki chrzanu
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżeczka kminku
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie wyszorować, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić wzdłuż na plasterki.
Kapustę pekińską oczyścić, poszatkować. Marchewki obrać, umyć, pokroić w słupki. Szynkę pokroić w słupki.
Marchewkę, kapustę i kminek wrzucić do osolonej, wrzącej wody, zagotować, odcedzić. Wszystkie warzywa i szynkę włożyć do salaterki.
Bulion, ocet winny i olej wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Gorącym sosem polać sałatkę.
Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, chrzanem, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę, posypać szczypiorkiem.