Składniki na 4 porcje

  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • owoc mango
  • 15 dag groszku cukrowego lub mrożonej fasoli płaskostrąkowej
  • 3 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki curry
  • 100 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag majonezu
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, zbić dłonią, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, obrumienić mięso z obu stron, przykryć, dusić około 15 minut.
Groszek oczyścić, wrzucić do osolonego wrzątku i po minucie gotowania odcedzić (fasolę płaskotrąkową gotować 3 minuty).
Mango obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w plastry, a potem w słupki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Kurczaka zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz wsypać curry, podlać bulionem i wymieszać. Sos przelać do salaterki, dodać sok z cytryny, majonez i jogurt, wymieszać. Przyprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru.
Mięso pokroić w kostkę, wraz z mango i groszkiem lub fasolką włożyć do sosu i wymieszać. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.