Składniki na 6 porcji

  • 30 dag makaronu
  • cykoria
  • szalotka lub cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 dag majonezu
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie własnej (15 dag)
  • 10 dag czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz

Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 10 minut, odcedzić, ostudzić.
Szalotkę i czosnek obrać, posiekać. Cykorię oczyścić, pokroić w paski. Majonez, 3 łyżki wody, sok z cytryny, czosnek i szalotkę wymieszać, przyprawić.
Soczewicę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 minuty, odcedzić, ostudzić.
Tuńczyka osączyć z zalewy, wymieszać z makaronem, cykorią i soczewicą. Polać sosem, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.