• 100 g rukoli 
  • duży pęczek natki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 500 g makaronu wstążki 
  • 150 g orzechów pinii (lub pestek dyni) 
  • sól 
  • biały pieprz

Rukolę i natkę opłukać. Czosnek obrać. Razem z zieleniną drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić do smaku solą.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z sosem. Oprószyć pieprzem.

Orzechy pinii (lub pestki dyni) zrumienić na suchej patelni. Posypać nimi potrawę.

NASZA RADA:

Do posiekanej zieleniny dodaj trochę sosu pesto ze słoika lub domowej roboty (przepis na str. 159). Smak potrawy będzie wówczas bardziej wyrazisty. Zamiast wstążek możesz też użyć rurek lub kokardek.