- 100 g rukoli
- duży pęczek natki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 500 g makaronu wstążki
- 150 g orzechów pinii (lub pestek dyni)
- sól
- biały pieprz
Rukolę i natkę opłukać. Czosnek obrać. Razem z zieleniną drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić do smaku solą.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z sosem. Oprószyć pieprzem.
Orzechy pinii (lub pestki dyni) zrumienić na suchej patelni. Posypać nimi potrawę.
NASZA RADA:
Do posiekanej zieleniny dodaj trochę sosu pesto ze słoika lub domowej roboty (przepis na str. 159). Smak potrawy będzie wówczas bardziej wyrazisty. Zamiast wstążek możesz też użyć rurek lub kokardek.