• 500 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju
  • strąk papryki
  • puszka pokrojonych pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 płatów lazanii
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • tłuszcz do formy
  • sól
  • pieprz


■ Mięso podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, a po chwili pomidory z zalewą. Dusić ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
■ Mąkę podsmażyć na maśle, nie rumieniąc. Rozprowadzić mlekiem. Formę wysmarować tłuszczem. Na dno wylać 2–3 łyżki sosu. Kłaść kolejno warstwy lekko podgotowanego makaronu i farszu mięsnego. Każdą warstwę polać sosem. Wierzch posypać serem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.