SKŁADNIKI:

  • 200 g ryżu
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 300 g śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • masło do formy

Ryż opłukać, przelać wrzątkiem. Zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z lekko przestudzonym ryżem i masłem.

Śliwki opłukać, wysuszyć. Każdą przekroić na pół i wydrylować. Ryż rozłożyć w posmarowanej masłem formie żaroodpornej. Na wierzchu (miąższem do góry) ułożyć śliwki. Oprószyć cynamonem i cukrem
waniliowym. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zapiekankę podawać na ciepło lub zimno (np. z lodami).