SKŁADNIKI:

  • 60 dag ziemniaków
  • 20 dag filetów z dorsza
  • szklanka mleka
  • szklanka śmietany
  • 10 dag tartej goudy
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Oprószyć solą i odstawić na około 10 minut. Dno i brzegi żaroodpornego naczynia posmarować masłem i natrzeć czosnkiem, posolić.

Dorsza podzielić na małe kawałki. Ziemniaki osączyć, osuszyć i włożyć do naczynia razem z kawałkami ryby.

Posypać utartym serem, oprószyć gałką muszkatołową i pieprzem. Zalać wrzącym mlekiem. Całość polać śmietaną.

Pudding zapiekać 40–45 minut w temperaturze 180°C.