SKŁADNIKI:

  • 300 g grzybów leśnych
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 kostki bulionowe (grzybowe)
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • łyżeczka masła
  • 50 g parmezanu
  • natka
  • sól
  • pieprz

Grzyby starannie oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę, a następnie wrzucić grzyby. Chwilę razem smażyć.
Ryż opłukać, osączyć. Dodać do grzybów i cebuli. Chwilę smażyć, cały czas mieszając.

Kostki bulionowe rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Połowę bulionu razem z winem wlać do ryżu.
Dusić. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać resztę bulionu.

Do prawie miękkiego ryżu dodać masło i parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec risotto posypać posiekaną natką.