SKŁADNIKI:
- 300 g grzybów leśnych
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki ryżu
- 2 kostki bulionowe (grzybowe)
- kieliszek białego wytrawnego wina
- łyżeczka masła
- 50 g parmezanu
- natka
- sól
- pieprz
Grzyby starannie oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę, a następnie wrzucić grzyby. Chwilę razem smażyć.
Ryż opłukać, osączyć. Dodać do grzybów i cebuli. Chwilę smażyć, cały czas mieszając.
Kostki bulionowe rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Połowę bulionu razem z winem wlać do ryżu.
Dusić. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać resztę bulionu.
Do prawie miękkiego ryżu dodać masło i parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec risotto posypać posiekaną natką.