- 8 porów
- 4 duże plastry gotowanej szynki (ok. 10 dag)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- szklanka Bulionu warzywnego WINIARY
- żółtko
- masło do formy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pory umyć, odciąć ciemnozielone liście. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 10 min, ostudzić. Po 2 pory owinąć w plaster szynki.
Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, mieszając podsmażyć. Mieszając dolewać stopniowo mleko i bulion, gotować 5 minut. Rondel zdjąć z ognia, dodać żółtko, wymieszać, przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem.
Żaroodporną formę posmarować masłem. Ułożyć owinięte pory, polać sosem beszamelowym, zapiekać 15 minut w temp. 200°C.