• 30 dag kaszy gryczanej błyskawicznej (3 torebki)
  • 20 dag parówek
  • 15 dag pieczarek
  • cebula
  • mała puszka zielonego groszku (20 dag)
  • pomidor
  • 15 dag startego żółtego sera, np. gouda
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Kaszę gryczaną włożyć do osolonego wrzątku, ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Wyjąć, ostudzić, wyjąć z torebek.

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki. Pomidor umyć, pokroić na plasterki. Parówki pokroić na plasterki. Groszek odcedzić.

Do żaroodpornej formy włożyć warstwę kaszy, wyłożyć zielony groszek, parówki, cebulę i pieczarki, przykryć resztą kaszy.

Zapiekać 5 minut w temp. 180°C. Wyjąć, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i posypać startym serem, zapiekać jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.