Składniki na 6 porcji:

  • opakowanie śledzi w sosie śmietanowym 
  • puszka białej fasoli w zalewie
  • 4 śliwki w occie
  • 2 grube plastry żółtego sera (np. morski, gouda)
  • pęczek szczypiorku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Fasolę odcedzić z zalewy, przelać na sicie gorącą wodą, dokładnie osączyć.
Śliwki osączyć, pokroić w paseczki. Plastry żółtego sera pokroić w kostkę.
Natkę i szczypiorek opłukać, otrzepać z wody. Szczypiorek drobno pokroić, listki natki oderwać od gałązek.
Fasolkę włożyć do miski, dodać pokrojony ser, śliwki, połowę szczypiorku oraz filety śledziowe wraz z sosem. Całość dokładnie wymieszać.
Sałatkę przełożyć do salaterki, posypać pozostałym szczypiorkiem, przybrać listkami natki.