● 20 dag makaronu, np. kolanka
● 20 dag gotowanej szynki
● mała puszka zielonego groszku (15 dag)
● 3 pomidory
● 3 łyżki keczupu
● 3 łyżki soku pomarańczowego
● 2 jajka na twardo
● szklanka jogurtu naturalnego
● kilka gałązek koperku
● sól, pieprz

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Osączyć na sicie, przelać zimną wodą.
Zielony groszek osączyć z zalewy. Szynkę pokroić w małą kostkę. Pomidory umyć, pokroić na plasterki. Koperek posiekać.
Jajka na twardo obrać, zmiksować z keczupem, sokiem pomarańczowym i jogurtem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron, szynkę, groszek i pomidory polać dressingiem, posypać koperkiem, wymieszać.