● 25 dag twardego sera (np. roquefort lub rokpol)
● 10 dag bułki tartej
● 2 łyżki sezamu
● jajko
● po 10 dag masła i suszonych pomidorów w oliwie
● dojrzała gruszka
● 10 dag rukoli
● 4 łyżki oliwy
● 2 łyżki soku z cytryny
● sól, pieprz

Ser pokroić w dużą kostkę. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Jajko roztrzepać ze szczyptą pieprzu. Ser moczyć w jajku, potem w mieszance z sezamu i bułki tartej. Masło rozgrzać na patelni, obsmażyć kostki sera ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w grube plastry. Mocno obsmażyć na tłuszczu użytym do smażenia sera. Wyjąć i odstawić.
Z oliwy, soku z cytryny, soli oraz pieprzu utrzeć sos. Rukolę, panierowany ser i usmażone gruszki ułożyć na talerzu. Dodać osączone z zalewy suszone pomidory. Podawać z sosem winegret.