Na 4 porcje

  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 150 g orzechów piniowych 
  • pęczek bazylii 
  • 1/2 szklanki oliwy 
  • 150 g startego parmezanu 
  • 500 g spaghetti 
  • sól 
  • pieprz

Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Orzechy posiekać lub zmiksować. Bazylię opłukać. Kilka listków odłożyć, resztę rozgnieść w moździerzu lub drobno posiekać. Dodać czosnek, orzechy i ok. 1/2 łyżeczki soli. Ucierać, dolewając oliwę. Na końcu dodać parmezan i wszystko razem wymieszać.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z sosem. Udekorować listkami bazylii. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Natychmiast podawać.

NASZA RADA:

Smak sosu wzbogacisz, jeśli dołożysz do niego łyżkę pokrojonych w kawałki suszonych pomidorów. Możesz też bazylię zastąpić posiekaną natką, a orzeszki piniowe - pestkami dyni.