Składniki na 4 porcje

  • cukinia 
  • 3 strąki papryki 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1/2 kalafiora 
  • 300 g makaronu rurki 
  • 2 łyżki tartej bułki 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 300 g żółtego sera 
  • masło do formy 
  • sól 
  • pieprz

Cukinię opłukać. Pokroić w szerokie plastry. Paprykę po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pociąć w dość grube kawałki. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie: najpierw cukinię, a potem paprykę.

Kalafior opłukać, podzielić na cząstki. Podgotować w małej ilości wody lub na parze.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z warzywami, tartą bułką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki zapiekanki ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Posypać startym na grubej tarce lub pokrojonym w plastry serem. Piec 15 minut w 200°C.