• 250 g makaronu świderki 
  • 100 g czarnych oliwek 
  • 100 g suszonych pomidorów (w oliwie) 
  • 2 dymki 
  • 4 łyżki oliwy 
  • łyżka musztardy 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • duża szczypta suszonego oregano 
  • listki bazylii 
  • sól 
  • pieprz

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.

Oliwki i pomidory osączyć z zalewy. Pomidory pokroić w niezbyt cienkie paseczki, oliwki na pół. Dymki opłukać, drobno posiekać, razem z oliwkami i pomidorami dodać do makaronu i wymieszać.

Oliwę utrzeć z musztardą, sokiem z cytryny i oregano. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polać składniki i wymieszać.

Sałatkę wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.