● 30 dag makaronu rurki
● 2 czerwone cebule
● 30 dag pomidorków koktajlowych
● 25 dag cienkiej kiełbasy
● 4 łyżki octu winnego
● 7 łyżek oliwy
● 1/2 pęczka rukoli
● 4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
● sól, pieprz

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody wg wskazówek na opakowaniu. Osączyć na sicie, przelać zimną wodą.
Kiełbasę pokroić na małe kawałki, przesmażyć na łyżce oliwy.
Cebule obrać, pokroić na plasterki. Pomidorki pokroić. Rukolę umyć, osuszyć. Ocet wymieszać z resztą oliwy, przyprawić.
Makaron, kiełbasę, cebulę, pomidorki i rukolę włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać, posypać startym serem.