● 30 dag makaronu, np. kokardki
● 10 dag sera owczego
● 2 dymki
● 5 dag szynki (np. surowej wędzonej)
● papryka
● 1/2 puszki białej fasoli (20 dag)
● 2 łyżki pasty ajvar
● łyżka koncentratu pomidorowego
● 1/2 szklanki bulionu warzywnego
● sól, pieprz

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Osączyć na sicie, przelać zimną wodą.
Dymki obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paski. Ser owczy pokruszyć. Szynkę pokroić na cienkie plasterki. Fasolę osączyć z zalewy.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem i pastą ajvar, przyprawić solą i pieprzem.
Makaron, warzywa, ser i szynkę polać sosem, wymieszać.