● 20 dag mielonej wołowiny
● ząbek czosnku
● papryczka pepperoni
● czerwona cebula
● 15 dag selera naciowego
● po 20 dag kukurydzy i czerwonej fasoli z puszki
● 5 łyżek oleju
● 2 limonki
● 10 dag startego sera owczego (np. oscypka)
● 10 dag jogurtu
● sałata dębolistna
● pieprz cayenne
● sól i pieprz

Cebulę i czosnek obrać. Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w cienkie krążki. Pepperoni umyć, pokroić. Wołowinę wrzucić na 3 łyżki rozgrzanego oleju, obsmażyć. Dodać czosnek i pepperoni, chwilę razem smażyć. Zdjąć z patelni i ostudzić.
Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w plasterki. Fasolę i kukurydzę osączyć. Mięso delikatnie wymieszać z cebulą, selerem, fasolą i kukurydzą. Przyprawić pieprzem cayenne.
Wycisnąć sok z limonki, drugą pokroić w cząstki. Wymieszać po 2 łyżki soku i oleju, 4 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem.
Sałatę umyć, opłukać i osuszyć. Podzielić na małe kawałki. Wymieszać z sosem winegret i delikatnie połączyć z mięsem. Starty ser owczy, jogurt i cząstki limonki podawać wraz z sałatką w osobnych naczyniach.