SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 40 dag chińskiego makaronu wstążki
  • 25 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • kilka listków roszponki lub 15 dag kiełków słonecznika
  • 2 czerwone jabłka

SOS

  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 papryczki chili
  • łyżka oleju, najlepiej arachidowego
  • łyżka cukru

Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min, odcedzić. Włożyć do miski, polać 2 łyżkami oleju, wymieszać.

Sos: chili przekroić wzdłuż, usunąć nasionka, posiekać. łMiód, chili, cukier, olej i sos sojowy dokładnie wymieszać.
Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w półplasterki, wymieszać z sosem.
Roszponkę umyć, osuszyć. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki, roszponkę i jabłka wymieszać z makaronem.