NA 4 PORCJE

  • 25 dag gotowych tortellini
  • 4 cebulki dymki
  • 2 małe marchewki
  • 15 dag salami

SOS

  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz, papryka

Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić.
Marchewki obrać, gotować 10 minut w osolonej wodzie.
Odcedzić, pokroić w kostkę. Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Salami obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.

Sos: czosnek obrać, posiekać. Majonez wymieszać z octem, powoli wlewać olej. Dodać czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Dymkę, salami i marchewkę dodać do tortellini. Polać sosem i dokładnie wymieszać.

TORTELLINI
To małe włoskie uszka z mięsnym farszem. Suche znajdziemy na półce z makaronami, świeże w lodówce. Opakowanie 250 g kosztuje ok. 6 zł.