Składniki na 6 porcji

● 80 dag wołowiny na pieczeń
● cebula ● 1/4 selera
● szklanka octu winnego
● liść laurowy
● 2 goździki
● 3 jagody jałowca
● 3 ziarna pieprzu
● 3 łyżki oleju
● szklanka bulionu mięsnego
● 1/2 kg gruszek
● 1/4 kg śliwek
● 3 łyżki czerwonego wina
● 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
● łyżeczka cukru
● gałązki natki pietruszki
● sól, pieprz

Wołowinę opłukać, osuszyć, włożyć do dużej miski. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę. 1/2 l wody zagotować z cebulą, selerem i przyprawami. Ostudzić, polać mięso. Odstawić na 3 dni. Od czasu do czasu odwracać.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w dużym rondlu, włożyć mięso, obsmażyć na ostrym ogniu. Z marynaty wyjąć cebulę i seler, dodać do mięsa. Podlać szklanką marynaty i połową bulionu, przykryć. Dusić godzinę i 45 minut na małym ogniu, podlewając po trochu pozostałym bulionem.
Gruszki obrać, przekroić, usunąć nasiona, pokroić na ósemki. Śliwki przekroić, usunąć pestki. Owoce dodać do mięsa, dusić 15 minut.
Pieczeń i owoce wyjąć z rondla, dodać wino i cukier, mieszając zagotować z sosem z pieczenia. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, zagotować, przyprawić. Mięso pokroić w plastry, polać sosem. Przybrać natką.