Składniki na 4 słoiki po 0,33 l

  • 1 kg dojrzałych czerwonych śliwek (np. santa rosa)
  • 3/4 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki śliwowicy
  • 2-3 łyżki obranych migdałów

Śliwki umyć, przekroić, usunąć pestki, skropić sokiem z cytryny, zalać wodą nieco ponad poziom owoców. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 min, aż śliwki się rozgotują.
Przecedzić przez sito wyłożone gazą, nie odciskając miazgi (dzięki temu galaretka pozostanie klarowna). Odstawić na 2-3 godz. Migdały przepołowić i uprażyć na suchej patelni.
Odmierzyć 1/2 l soku (jeżeli jest go więcej, odparować do 1/2 l objętości) i ostudzić.
Sok śliwkowy wymieszać z cukrem, doprowadzić do wrzenia. Mieszając gotować około 5 minut. Zebrać szumowiny. Pod koniec gotowania wlać śliwowicę.
Gorącą galaretką napełnić wyparzone słoiki, dodać migdały, szczelnie zamknąć. Galaretkę podawać na deser, dodawać do sosów z dziczyzny i wieprzowiny.