Składniki na 8 porcji
● 1,2 kg szynki wieprzowej bez kości
● po 30 dag ciemnych i jasnych winogron
● 2 szklanki soku jabłkowego
● kieliszek calvadosu (50 ml)
● 2 łyżki oliwy
● łyżka masła
● łyżka mąki ziemniaczanej
● 3–4 jagody jałowca
● łyżeczka listków rozmarynu
● sok z cytryny
● sól, pieprz 

Z calvadosu, łyżki oliwy, rozgniecionych jagód jałowca, rozmarynu, szczypty soli i pieprzu przygotować marynatę, natrzeć nią szynkę. Odstawić na 3 godziny.
Winogrona opłukać. W szynce nieco powiększyć otwór po kości, nacinając mięso. Ciemne winogrona ciasno upchać w powstałej kieszeni, zaszyć bawełnianą nicią.  Łyżkę masła rozgrzać z łyżką oliwy i obrumienić szynkę ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, polać sosem ze smażenia oraz szklanką soku jabłkowego. Piec 60-70 minut w temperaturze 180°C, często obracając i polewając wytworzonym sosem. 
Szynkę wyjąć z brytfanny, usunąć nici, trzymać w cieple. Sos z pieczenia przelać do rondelka, wlać resztę soku jabłkowego wymieszanego z łyżką mąki ziemniaczanej i zagotować. Do sosu włożyć jasne winogrona i gotować na wolnym ogniu około 6 minut.
Sos przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Szynkę ułożyć na półmisku, pokroić w plastry, polać sosem z winogronami.