SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 1 i 1/2 kg wołowiny
  • 20 dag surowego boczku
  • 4 pomidory
  • 1 kg marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 suszonych śliwek
  • 10 dag rodzynek
  • po szczypcie szałwii, estragonu, bazylii lmały koncentrat pomidorowy
  • 1 l czerwonego wytrawnego wina lub bulionu mięsnego
  • sól, pieprz

Mięso umyć, pokroić w równą kostkę. Boczek pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Marchewki oskrobać, umyć, pokroić w krążki. Czosnek obrać, drobno posiekać.

Wołowinę, boczek, pomidory, marchewkę, czosnek, śliwki i rodzynki włożyć do rondla, zalać winem lub bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, wsypać zioła, przyprawić solą i pieprzem.

Gulasz gotować około 2 godzin pod przykryciem na małym ogniu (jeśli potrzeba, dolać nieco wody). Ostudzić, odstawić na noc. Przed podaniem podgrzać, przyprawić do smaku.