SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 1 i 1/2 kg wołowiny
- 20 dag surowego boczku
- 4 pomidory
- 1 kg marchewki
- 5 ząbków czosnku
- 8 suszonych śliwek
- 10 dag rodzynek
- po szczypcie szałwii, estragonu, bazylii lmały koncentrat pomidorowy
- 1 l czerwonego wytrawnego wina lub bulionu mięsnego
- sól, pieprz
Mięso umyć, pokroić w równą kostkę. Boczek pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Marchewki oskrobać, umyć, pokroić w krążki. Czosnek obrać, drobno posiekać.
Wołowinę, boczek, pomidory, marchewkę, czosnek, śliwki i rodzynki włożyć do rondla, zalać winem lub bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, wsypać zioła, przyprawić solą i pieprzem.
Gulasz gotować około 2 godzin pod przykryciem na małym ogniu (jeśli potrzeba, dolać nieco wody). Ostudzić, odstawić na noc. Przed podaniem podgrzać, przyprawić do smaku.