Składniki na 4 porcje

  • 4 duże gruszki
  • 1/2 szklanki cukru
  • kawałek cynamonu
  • 2 goździki
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 20 dag czekolady deserowej

Gruszki obrać, zostawić ogonki. Z cukru i szklanki wody ugotować syrop. Włożyć gruszki, goździki i cynamon. W razie potrzeby dolać wody, by gruszki były całkowicie zanurzone. Gotować 10-15 minut na małym ogniu, aż gruszki zmiękną. Przykryć, by nie wystygły.

Śmietanę i mleko zagotować w rondelku. Podgrzewać mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Gruszki wyjąć na talerze i polać częścią sosu, resztę sosu podawać osobno, w sosjerce.