Składniki na 16 porcji

CIASTO:

  • 15 dag czekolady deserowej (50% kakao)
  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • miąższ laski wanilii 
  • łyżka kakao 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • łyżka mąki ziemniaczanej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • tłuszcz do formy

KREM: 

  • słoik wiśni w kompocie (330 ml)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • torebka budyniu waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • szczypta soli
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku

DEKORACJA:

  • 10 dag masy marcepanowej
  • żółty barwnik spożywczy
  • słupki i płatki migdałowe
  • 1/2 l śmietany kremówki 
  • torebka zagęstnika do śmietany 
  • 2 torebki cukru waniliowego 
  • 5 łyżek uprażonych płatków migdałowych 
  • 3 łyżki posiekanych pistacji 
  • jajeczka cukrowe

Ciasto: czekoladę posiekać, stopić w kąpieli wodnej. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem, dodać wanilię, przestudzoną czekoladę, obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić, połączyć z masą. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na 2 krążki.

Krem: wiśnie odsączyć, sok zachować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną soku. Resztę soku zagotować z łyżką cukru pudru, dodać makę, zagotować. Włożyć wiśnie, zamieszać, ostudzić.
Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z solą i resztą cukru pudru. Dodać proszek budyniowy z mlekiem, mieszając zagotować. Zestawić z ognia, wymieszać z likierem i serkiem.
Jeden krążek biszkoptu włożyć do tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę wiśniową, wyrównać. Wyłożyć jeszcze ciepłą masę budyniową, wyrównać, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Dekoracja: marcepan zagnieść z barwnikiem, utoczyć po 14 dużych i małych kulek na korpusy i głowy kurczaczków, skleić je parami. Z płatków i słupków migdałowych zrobić skrzydełka i dzióbki.
Śmietanę ubić z zagęstnikiem i cukrem waniliowym, posmarować tort, bok obsypać prażonymi płatkami migdałowymi. Wierzch udekorować kurczaczkami, jajkami z cukru i posiekanymi pistacjami.

Zobacz także: