Składniki na 16 porcji

CIASTO: 

  • 15 jajek 
  • 1/2 kg cukru pudru
  • 15 dag kakao

KREM:

  • 40 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • 75 ml spirytusu
  • 100 ml rumu
  • skórka starta z pomarańczy 
  • torebka cukru waniliowego 
  • 400 ml śmietany kremówki
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrowym, stopniowo dodając kakao. Białka ubić na pianę. Dodać do masy, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej pergaminem, piec 35 min w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na pół.

Krem: czekoladę stopić na parze, stopniowo dodając masło, cukier waniliowy i śmietanę. Cały czas mieszając wlać po trochu spirytus oraz rum, pod koniec dodać skórkę startą z pomarańczy. Lekko wystudzić
Krążek ciasta posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem. Resztą kremu posmarować tort, część nałożyć do szprycy i dookoła zrobić wzorek. Udekorować wiórkami czekolady.